Ενημέρωση για ΣΣΕ και άλλα…

Ενημέρωση για ΣΣΕ και άλλα…

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η Ένωση Εργαζόμενων ΕΡΤ, πρώτο και κύριο μέλημά μας ήταν η προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων. Για αυτό παλεύαμε και συνεχίζουμε να παλεύουμε καθημερινά. Η αλήθεια είναι ότι τα εμπόδια είναι πολλά και οι τρικλοποδιές ακόμα περισσότερες. Παρόλα αυτά όμως έχουμε καταφέρει και μικρές και μεγαλύτερες νίκες στις προκλήσεις της καθημερινότητας. Η κορυφαία πράξη ενός συνδικαλιστικού οργάνου είναι η υπογραφή ΣΣΕ. Έτσι λοιπόν, σε μια κορυφαία στιγμή για εμάς δεν θα απεμπολήσουμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας για υπογραφή ΣΣΕ για κανέναν. Πόσο μάλλον, όταν αυτός, ο κανένας είναι ο «ένας ο αγώνας, ένας ο αρχηγός», αυτός που όποτε θέλει γίνεται «ψόφιος κοριός» αυτός που αν τα φέρει έτσι η ζωή γίνεται «γραφείο Τύπου της εκάστοτε κυβέρνησης», ο έχων «το ταμείο» που το κάνει ότι θέλει και επίσης εκείνος που, ενώ τα πρόσωπα γύρω του έρχονται και παρέρχονται, αυτός δεν λέει να μας αδειάσει τη γωνιά, μήπως και δούμε προκοπή! Η Ένωση Εργαζομένων ΕΡΤ λοιπόν, έχει ως πάγια θέση ότι η συλλογική διαπραγμάτευση να γίνει με ΟΛΑ τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και η Συλλογική Σύμβαση να υπογραφεί με ΟΛΑ τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, όπως προβλέπει ο νόμος. Παραθέτουμε χαρακτηριστικά: «Οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις συνάπτονται, κατά σειρά προτεραιότητας, από συνδικαλιστικές οργανώσεις της επιχείρησης που καλύπτουν τους  εργαζομένους…»

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μαζί με τις διοικήσεις των σωματείων τους να διεκδικήσουν το αυτονόητο, την υπογραφή ΣΣΕ από τα Πρωτοβάθμια. Η τραγική διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ με περισσό θράσος και ενώ σχεδόν 10 χρόνια δεν έχει καταφέρει το παραμικρό για του εργαζόμενους (εκτός από απαλλαγές για τους ιδίους από την εργασία τους), κατέχει τη μοναδική αλήθεια για όλα και όποιος την αμφισβητήσει είναι διασπαστής, δόλιος και διάφορα άλλα, της γνωστής «πιπίλας» που τον βολεύει.

«Μας κούρασες! Σύνταξη λέγεται και θα την πάρεις με μια απλή αίτηση».

Για την ιστορία και μόνο, αλλά και για την αποκατάσταση της αλήθειας, η Ένωση Εργαζομένων ΕΡΤ έκανε αίτηση στην ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία και απορρίφθηκε, γιατί θα του χάλαγε τις ισορροπίες στο Συνέδριο. Ποιος άραγε είναι ο διασπαστής;

Στην «ψευδοένωση» ο συνταξιούχος συνδικαλιστής χρωστάει ακόμα 300 ευρώ από το δικαστήριο που έχασε (να τα λέμε και αυτά). Στο ζήτημα της αγωγής για τα χρωστούμενα του 2012-2013, μας εμπιστεύτηκαν 500 συνάδελφοι, ενώ για την αγωγή για τα Δώρα, που εμείς πρώτοι, θέσαμε ως αίτημα, συμμετέχουν 350 συνάδελφοι που δεν είναι και όλοι μέλη μας. Η Διοίκηση της ΕΡΤ μας διαβεβαίωσε ότι θα πράξει τα νόμιμα και αυτό περιμένουμε.Ο «γίγαντας» του συνδικαλισμού λοιπόν πρέπει να μας απαντήσει σε 3 καίρια ερωτήματα:

1.Είναι η ΠΟΣΠΕΡΤ Δευτεροβάθμια Κλαδική Ομοσπονδία (άρα δεν μπορεί να υπογράψει ΣΣΕ);

2.Στις 25 Σεπτεμβρίου η ΕΤΙΤΑ και η ΕΤΙΤΒΕ υπέγραψαν ως Πρωτοβάθμια Σωματεία, ΣΣΕ με την ΕΙΤΗΣΣΕ; Γιατί δεν πήγε να υπογράψει η ΠΟΣΠΕΡΤ αφού είναι σωματεία της;

3.Πόσοι, βάσει του νόμου, από τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας δικαιούνται απαλλαγής από την εργασία τους; (Αυτό γιατί βάλατε την κουκούλα και ψάχνετε ποιος δουλεύει και πού; Ρωτήστε στο διπλανό γραφείο).

Επίσης, 3 ερωτήματα προς τη Διοίκηση της ΕΡΤ:

  1. Είναι νόμιμο να διατίθεται χώρος εντός της ΕΡΤ σε μια Ομοσπονδία που δεν απαρτίζεται μόνο από σωματεία της ΕΡΤ;
  1. Γιατί απαλλάσσεται ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας από την εργασία του, εφόσον έχουμε έλλειψη σε τεχνικούς; Είναι νόμιμό;
  1. Πώς είναι δυνατόν να διατίθενται 3 εργαζόμενοι από το Διοικητικό προσωπικό με απόσπαση στην ΠΟΣΠΕΡΤ;

Περιμένουμε απαντήσεις.

Αυτά για αρχή και συνεχίζουμε…

Υ.Γ. Έχουμε αποδείξει με πράξεις ότι το θεσμό που λέγεται ΠΟΣΠΕΡΤ τον σεβόμαστε πολύ περισσότερο από αυτούς που τον καπηλεύονται καθημερινά.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΠΑΝΙΚΗΤΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΙΜΙΤΖΗΣ ΑΛΕΚΟΣ